Waarom worden gokautomaten “pokies” genoemd – en niet “slots”?

De oorsprong van de naam “pokies”

De term “pokies” is ontstaan in Australië en Nieuw-Zeeland als een bijnaam voor gokautomaten, die officieel “slots” worden genoemd. Het woord is afgeleid van het Engelse werkwoord “to poke”, wat “prikken” of “porren” betekent. Dit verwijst naar de manier waarop spelers op de knoppen van de automaten porren of prikken om ze te laten draaien.

De vroegste vermeldingen van de term “pokies” dateren uit de jaren 1910, toen de eerste gokautomaten in Australië arriveerden. Tegen de jaren 1930 was “pokies” een veelgebruikte informele term geworden. Historici geloven dat de bijnaam ontstond vanwege de populariteit van gokautomaten in pubs en clubs. De automaten werden gezien als een soort tijdverdrijf om te “porren” terwijl men een drankje nam.

Het gebruik van “pokies” in Australië en Nieuw-Zeeland

Tegenwoordig is “pokies” de meest voorkomende term voor gokautomaten in Australië en Nieuw-Zeeland. De term is zo ingeburgerd dat deze zelfs in officiële context wordt gebruikt, bijvoorbeeld door de Australische overheid en in wetgeving omtrent gokken.

Andere landen hebben meestal hun eigen bijnamen voor gokautomaten, zoals “fruitmachines” in het Verenigd Koninkrijk. Maar “pokies” blijft de dominante term in Australië en Nieuw-Zeeland. Dit weerspiegelt de populariteit en culturele invloed van gokautomaten in deze landen.

De relatie tussen “pokies” en gokautomaten

Hoewel “pokies” begon als een informele bijnaam, verwijst de term tegenwoordig specifiek naar de gokautomaten zoals die in Australië en Nieuw-Zeeland worden aangetroffen. De specifieke kenmerken van deze automaten hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van “pokies” als een unieke term.

De pokies in Australië en Nieuw-Zeeland staan bekend om hun felle en kleurrijke stijl. Ze hebben ook een unieke indeling met rollen in een rij, in plaats van de meer gebruikelijke vorm met 3 kolommen. Verder hebben ze speciale bonuskenmerken zoals “free spins” die ze erg verslavend maken.

Deze unieke vormen en functies van pokies hebben ervoor gezorgd dat de term zich heeft losgemaakt van “slots” om deze specifieke soort gokautomaten aan te duiden.

De geschiedenis van gokautomaten in Australië

Gokautomaten bestaan al meer dan 100 jaar, maar ze werden pas echt populair in Australië vanaf de jaren 1950. Dit gebeurde na de legalisering van gokautomaten in clubs en pubs in New South Wales in 1956. Andere staten volgden al snel.

Tegen de jaren 1980 waren er meer dan 100.000 gokautomaten verspreid over Australië. Dit aantal is sindsdien alleen maar gegroeid. Tegenwoordig zijn er ongeveer 200.000 gokautomaten in Australië, met de meeste in New South Wales. Dat is ongeveer 1 op de 75 Australiërs.

De enorme toename van het aantal pokies in lokale gelegenheden zoals pubs en clubs heeft geleid tot toegankelijk en wijdverspreid gokken. Dit heeft weer gezorgd voor een sterke gokcultuur met pokies als het centrale punt. Zo heeft de opkomst van pokies de Australische gokgewoonten vormgegeven.

De rol van geografie in de naamgeving van gokautomaten

Een belangrijke reden waarom “pokies” populair werd in Australië en Nieuw-Zeeland was het geografische isolement van deze landen. Door de grote afstand tot de Verenigde Staten en Europa ontwikkelden zich unieke culturele termen en trends.

De afgelegen ligging van Australazië betekende dat gokautomaten er anders evolueerden dan in de rest van de wereld. De pokies down-under ontwikkelden zich zonder veel invloed van buitenaf. Dit droeg bij aan het ontstaan van “pokies” als een unieke term, in plaats van de meer algemene “slots”.

De geïsoleerde ligging zorgde er ook voor dat Australië en Nieuw-Zeeland minder strikte regulering hadden dan de VS en Europa. Dit gaf de pokies-industrie de kans om te groeien, wat leidde tot de nu zeer prominente aanwezigheid.

De evolutie van gokautomaten naar “pokies”

De vroege gokautomaten die in de jaren 1910 naar Australië kwamen leken nog niet veel op de felgekleurde, verslavende pokies van tegenwoordig. Het waren simpele mechanische machines met slechts enkele symbolen op de rollen, zoals belletjes, kersen en sterren.

Maar vanaf de jaren 1950 begonnen gokautomaten zich snel te ontwikkelen dankzij nieuwe technologieën. Elektronische systemen maakten het mogelijk om meer winnende combinaties en bonusfeatures toe te voegen. Ook kregen de automaten een kleurrijkere en verleidelijkere vormgeving.

In de jaren 1990 verschenen videoslots met televisieschermen. Dit maakte complexe thematische spellen mogelijk, met groeiende jackpots ter verleiding van de speler. 3D-graphics, geanimeerde personages en geluidseffecten deden de rest.

Deze technologische vooruitgang zorgde voor de hyper-verslavende pokies zoals we die vandaag kennen. Zo transformeerden de oorspronkelijke mechanische gokkastjes geleidelijk in de kleurrijke, luide en verslavende pokies.

De populariteit van “pokies” in Australië en Nieuw-Zeeland

Gokautomaten, of “pokies”, zijn enorm populair in Australië en Nieuw-Zeeland. Uit onderzoek blijkt dat pokies de meest wijdverbreide vorm van gokken zijn in beide landen.

In 2017 waren er bijna 200.000 pokies in Australië, verspreid over pubs, clubs en casino’s. Door het grote aantal automaten heeft elke Australiër gemiddeld 7 pokies tot zijn beschikking.

Ongeveer 60% van de volwassen Australiërs heeft het afgelopen jaar gespeeld op een pokie. Jaarlijks wordt er meer dan 12 miljard Australische dollar in de automaten gegooid. Pokies zijn goed voor zo’n 12% van de totale gokinkomsten in Australië.

Ook in Nieuw-Zeeland zijn pokies razend populair. Ongeveer 20% van de volwassen bevolking speelt geregeld op pokies in lokale gelegenheden. Er gaat jaarlijks zo’n $800 miljoen NZD in de Nieuw-Zeelandse pokies om.

De grote populariteit van pokies in Australië en Nieuw-Zeeland laat zien hoe diep de bijnaam is doorgedrongen in de volkscultuur. Pokies zijn onlosmakelijk verbonden met het sociale leven en de ontspanning van veel Australiërs en Nieuw-Zeelanders.

De verschillende namen voor gokautomaten wereldwijd

Ondanks de populariteit van de term “pokies” in Australië en Nieuw-Zeeland, bestaan er wereldwijd veel verschillende bijnamen voor gokautomaten. Dit weerspiegelt vaak lokale taal en cultuur.

In Noord-Amerika worden gokautomaten meestal “slot machines” genoemd, vernoemd naar de sleuven waarin munten worden gestopt. In Groot-Brittannië is de informele term “fruit machines” gebruikelijk, vanwege de traditionele fruitsymbolen op de rollen.

In Duitsland spreekt men van “einarmige Banditen” of “éénarmige bandieten”, wat refereert aan de hendel aan de zijkant. De Italianen noemen ze “gettoniera”, wat “muntautomaat” betekent. In Spanje is “tragaperras”, of “muntverslinder”, een populaire bijnaam.

Dus ondanks de mondiale verspreiding van gokautomaten bestaan er talloze lokale variaties in hoe ze worden aangeduid. Alleen in Australië en Nieuw-Zeeland refereert de term specifiek aan de unieke pokies.

De overeenkomsten en verschillen tussen “pokies” en gokautomaten

Hoewel “pokies” in feite een specifieke vorm van gokautomaten zijn, zijn er enkele opvallende overeenkomsten en verschillen aan te wijzen:

  • Overeenkomsten: Pokies en traditionele gokautomaten maken beide gebruik van rollen met symbolen die draaien wanneer de hendel wordt getrokken. Ze kunnen beide cash prijzen, bonusronden en jackpots opleveren.
  • Verschillen: Pokies hebben doorgaans een horizontale indeling, terwijl veel traditionele gokautomaten een vierkante 3×3 vormgeving hebben. Pokies maken meer gebruik van verslavende bonusfeatures zoals free spins. Qua vormgeving zijn pokies over het algemeen feller en kleurrijker.
  • Technologie: Moderne pokies maken gebruik van geavanceerde elektronica en videoschermen voor visuele effecten. Originele gokautomaten waren mechanisch en simpler van opzet.

Dus hoewel traditionele gokautomaten en moderne pokies dezelfde basisprincipes delen, hebben pokies een aantal unieke kenmerken ontwikkeld. Dit verklaart mede waarom ze hun eigen bijnaam hebben gekregen.

De toekomst van “pokies” en gokautomaten in Australië en Nieuw-Zeeland

Gokautomaten zullen naar verwachting een populair onderdeel van het Australische en Nieuw-Zeelandse entertainmentlandschap blijven, met “pokies” als de geaccepteerde term. Wel zijn er een aantal ontwikkelingen gaande die de sector zouden kunnen beïnvloeden.

Ten eerste zal de technologische innovatie van pokies zich voortzetten, met geavanceerdere graphics, surround sound en interactieve bonusgames. Ook kunnen pokies steeds meer gepersonaliseerd worden aan de smaak van de gebruiker.

Daarnaast kan strengere regulering ingevoerd worden om gokverslaving tegen te gaan en kwetsbare groepen te beschermen. Dit zou het aantal pokies kunnen beperken. Sommige activisten pleiten zelfs voor een volledig verbod.

Ook de opkomst van online gokken kan effect hebben op fysieke pokies. Toch zal de unieke pokies-ervaring in pubs en clubs populair blijven bij veel Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Zo blijft de iconische term “pokies” waarschijnlijk behouden.